Önéletrajz minták

Az önéletrajz képekre kattintva letöltheted a szerkeszthető doksikat!

AZ ÖNÉLETRAJZ CÉLJA: a felvételi beszélgetés elérése

Ennek módja, hogy az összes jelentkező közül kitűnj. A sok-sok jelentkező közül abba a kupacba kerüljön az önéletrajzod, akiket felhívnak, akiket behívnak az interjúra. 

A cél az, hogy sikerüljön egy (majd a többi) találkozót összehozni a leendő munkáltatód döntéshozó személyeivel. A cél, hogy bemutathasd alkalmasságod. Az eszköz, hogy elnyerd az állást. 

 

FELADATOD:

Feladatod, hogy a pályázati anyagodban, az önéletrajzodba bemutasd illeszkedésed a pozícióhoz, a céghez. Bemutasd, hogy alkalmas vagy, hogy akarod azt az állást és el tudnád látni a munkakör feladatait.

 

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A MEGÍRÁSÁHOZ:

1.)   Legyen az önéletrajzod rövid, tömör, legfeljebb 1-2 oldalas. 

2.) Vedd figyelembe a realitásokat: ne pályázz olyan állásra, amely meghaladja a képzettségedet és/vagy a kompetenciáidat. 

3.)   Az élethelyzetedhez és a megcélzott álláshoz illeszkedő önéletrajz típust válassz:

 • Kronologikus önéletrajz (ld. leírás és minták)
 • Funkcionális önéletrajz (ld. leírás és minták)

4.)   Fontos a tartalom:

 • Jelenből visszafelé: mind a végzettségeidnél, mind pedig a munkatapasztalataidnál a legidőszerűbbtől visszafelé haladva mutasd be jellemzőidet, így az olvasó a mindig a legaktuálisabb információkkal találkozik először. 
 • Emelj ki minden olyan jártasságok (tudást, gyakorlatot), ami segít a munka megszerzésében, majdani ellátásában. Mindent, ami számít, amit, tudnod kell, hogy ott jó és sikeres lehess. 
 • Fogalmazz pontosan: ne használj például olyan általános kifejezéseket, mint „valami érdekes munkát keresek”, vagy „olyan állást szeretnék, ahol módom van emberekkel találkozni”. 

5.)   Fontos a formai megjelenés, úgymint a külalak, színek, tagolások stb.

 • Hozzád és a szervezethez illő színeket, sablont válassz. Ne legyen nagyon harsány.
 • Ne használj 3-nál több betűstílust, és a hagyományos betűtípusok közül válassz (Times New Roman, Calibri, Arial). 
 • Legyen az életrajzod átlátható, a 11-12-es betűméret az ideális. 
 • Az önéletrajzunk mindig professzionalizmust sugalljon, konkrét adatokat, információkat tartalmazzon.
 • Használj kiemeléseket, de ne sokat. Azt jelöld meg amit kell, hogy vonzzon az olvasó szeme. 
 • Figyelj a helyesírásra!

KRONOLÓGIKUS ÖNÉLETRAJZ

Ezt a típusú önéletrajzot akkor választjuk, ha minden eddigi cselekedetünk arra tett bennünket alkalmassá, hogy elnyerjük a megpályázandó állást. 

Az önéletrajznak ez a típusa az életpályánkra, az életpályánkon megszerzett minden tudásra és tapasztalat megmutatására koncentrál. 

Ha kronológiai sorrendben leírod munkatapasztalataidat és a munkahely(ek)en elért eredményeidet az könnyebb átláthatóságot eredményez. Emellett (nyilván) ebben a formátumban is nyilatkoznod kell a tanulmányaidról, egyéb képesítéseidről és a megpályázni kívánt pozícióhoz illő releváns készségeidről, kompetenciáidról.

Neked való, ha

 • tapasztalt munkavállaló vagy, a korábbi munkatapasztalatodhoz hasonló munkát keresel, ha szereted a jelenlegi munkaköröd feladatait, de új munkáltatót keresel, ahol folytathatod a tapasztalatgyűjtést. Ez a forma lehetővé teszi HR szakember, vagy a leendő vezetőd számára, hogy egy logikus rendszerben tekintse át, hogy hol és mit dolgoztál, lássák, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezel az adott területen.
 • szakmai előremenetelő vagy, mert meg tudod mutatni az életpályád eddigi eredményeit, hogyan és mennyi idő alatt jutottál előrébb azon a bizonyos szakmai létrán. Ez a forma megmutatja, hogy képes vagy a fejlődésre és a tanulásra, előmenetelre. 
 • nincsenek hiányosságok, a munkatapasztalatod egyenes és szabályos, több éves munkatapasztalati ciklus(o)kból áll, amik között nincsenek időbeli kihagyások. Ezzel megmutathatod, hogy elkötelezett és megbízható vagy, a cégnek érdemes beléd fektetnie. 

FUNKCIONÁLIS ÖNÉLETRAJZ

Ezt a típusú önéletrajzot akkor választjuk, ha az életutunk nem vezet nyílegyesen a megpályázandó álláshoz. Esetleg voltak benne cikk-cakkok, egy kanyar után térnél vissza, vagy a résztapasztalataid összessége miatt lehetnél alkalmas az állásra, amihez motivációt érzel. 

Az önéletrajznak ez a típusa a funkcióra, az ellátandó feladatkörre koncentrál, azt szükséges összegyűjteni és megjeleníteni, hogy alkalmas vagy arra, amit el kell látni. 

 

Tehát ezen belül

 • olyan végzettségekre, tanfolyamokra és főleg olyan ismeretekre koncentrálj a megírása során, amik megmutatják, hogy tudod mit kell csinálni.
 • olyan tapasztalatokat foglalj össze (melyek akár több munkahelyről, magánéletbeli hobbyból, egyéb feladatellátásból is származhatnak), melyek bemutatják, hogy részben, vagy egészben csináltad már. 
 • olyan képességeket, kompetenciákat sorolj fel, amik alapján alkalmas vagy a feladatra. 

Neked való, ha

 • A klasszikus önéletrajz szembetűnően mutatná be, hogy volt pár év kihagyás a karrieredben (legyen szó szülésről/gyesről, munkanélküliségről).
 • még híján vagy a szakmai tapasztalatnak, azonban rendelkezel a szükséges képességekkel.
 • több, rövidebb, esetleg nagyon másmilyen munkahelyed, munkatapasztalatod volt. A funkcionális önéletrajz elrejti ezt, hiszen itt csak a megszerzett tudás és jártasság szembetűnő.
 • szeretnél szakmát, karriert váltani


MOTIVÁCIÓS ÉS KÍSÉRŐ LEVÉL

CÉLJA: Az önéletrajz elolvasása és a felvételi beszélgetés elérése. 

FELADATOD:

Figyelemfelhívó, az önéletrajzot lényegi információra szűkítő információ elkészítése, mellyel elérheted, hogy az olvasó jobban elmélyedjen az önéletrajzban, behívjon a felvételi beszélgetésre. 

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A MEGÍRÁSÁHOZ:

1.)   E-mailen továbbított önéletrajz megküldése során a levélbe írjuk meg. 
Online felületre feltöltött önéletrajz melletti levélként (kísérő vagy motivációs levél) csatolmányként használjuk és nyilván postázhatjuk is (van még olyan is, de egyre kevesebb).

2.)   Fejlécen használj pontos címzést, nevével (HR munkatárs, vezető), titulussal, elérhetőséggel (postacím :), mail cím).

3.)   A kísérő levél fókusza, feladata tájékoztató és összefoglaló, míg a motivációs levél célja az egyéni céljaid és a szervezet céljai közötti összefüggések bemutatása. 

4.)   A kísérő levél jellemzően három bekezdésből áll:

 • Az első bekezdés arról szól, hogy honnan szereztél tudomást az álláslehetőségről (pl. honlapjukon, hirdetési portálon stb.), hivatkozva az esetleges előzetes telefonbeszélgetésre (ha történ ilyen) jelzed, hogy küldöd az önéletrajzodat. 
 • A második szakaszban röviden max. 3 mondatban összefoglalod az önéletrajzodat, azt, hogy miért lennél alkalmas arra, hogy betöltsd az állást. Ebben a szakaszban mindenképpen térj ki a releváns végzettsége(i)dre, munkatapasztalatodra, személyes tulajdonságaidra, amik alkalmassá tesznek. 
 • A záró szakaszban utalva elérhetőségeidre, kérd a találkozó lehetőségét. 

5.)   A motivációs levél nagyjából azonos szakaszokból áll, a fő különbség a motivációid megjelölése, hangsúlyozása (melyet az első szakasz helyett fogalmazol meg, hisz valószínű ők kérték hirdetésükbe, hogy motivációs levelet írj). 

A motivációddal azt mutatod be, hogy miért van helyed a szervezetükben, miben illeszkedsz, sőt tudsz hozzájárulni a céljaikhoz, milyen személyes céljaid tudnák a szervezetüket még jobbá tenni (ha az egyáltalán lehetséges). 

6.)   Hogyan írd meg? 

 • Ismerd meg azt a céget, ahol dolgozni szeretnél, derítsd ki, hogy ki olvassa majd a leveledet, címezd személy szerint neki!
 • Ismerd meg a céget, értékeit, a pozíció legfontosabb követelményét és fogalmazd meg, miért te vagy a legalkalmasabb jelölt! Mutasd meg – akár személyes példákkal is – hogy azonosulni tudsz a cég hitvallásával, alapértékeivel!
 • Mutasd be, fogalmazd meg indokokkal, hogy te hogy szeretnéd a cégnél folytatni a szakmai karrieredet!

ÁLLÁSINTERJÚ

BOCS, EZ HAMAROSAN JÖN :)