Az első 90 nap, avagy a munkahelyi beilleszkedés rejtelmei

Egy állást megszerezni és megtartani nem ugyan azt jelenti. Nagy erőt fektetünk abba, hogy megszerezzünk egy állást, ami az után jön természetesnek vesszük, pedig nem kéne. Az első 90 nap kritikus lehet a későbbi szervezeti karrierünk szempontjából, hiszen első benyomást csak egyszer lehet szerezni. 


Amikor el kívánunk helyezkedni, azaz álláskeresők, vagy állásváltoztató vagyunk, akkor fő fókuszunkban a vágyott állás megszerzése áll. Abba fektetünk nagy energiát, hogy tökéletesítsük önéletrajzunkat, felkészüljünk az állásinterjúra, azok speciális kérdéseire, tesztjeire, addig a pontig látunk, hogy végre felvegyenek. 
Mind a szakirodalomban, mind a gondolkodásmódunkban kevesebb a hangsúly a munkahelyi beilleszkedésen, azaz az első 90 napon. Pedig ez az időszak nagyon fontos és érzékeny időszak. Első benyomást csak egyszer lehet tenni, az megismételhetetlen, és hatása nehezen módosítható. Lényeges kérdés az, hogy ez a bizonyos első benyomás miként lehet a legpozitívabb. 

Be a szervezetbe!

Vissza az alapokhoz: A beillesztés fő célja, hogy minél gyorsabban integrálódj annak érdekében, hogy a szervezet hasznos tagjává válhass. Ez előnyös mind számodra, mind pedig a munkaadó számára. 
A munkaadónak érdeke az, hogy minél hamarabb megtaláld helyed a szervezetben, és bekapcsolódj a szervezet életébe, munkafolyamataiba. Akkor fogsz jól teljesíteni, ha jól érzed magad a szervezetben, megtalálod saját helyed és érzed hasznosságod. Ennek érdekében többségében a közép- és nagyvállalatoknál létezik külön erőforrás úgynevezett beilleszkedési tervre, mely egy tudatos, tervezett felkészülés az új munkatárs érkezésére, rendszerbe illeszkedésére. 
A gyors beilleszkedés számorda is fontos, hiszen minél hamarabb átlátod a szervezet működési sajátosságait, megismered a szervezeti kultúrát, megérted a kapcsolódó kereteket és elvárásokat, annál hamarabb érzed majd, hogy rutinosan tudsz működni és válhatsz hatékonnyá.Ennek köszönhetően nő a munkához kapcsolódó sikerélményeid aránya, ennek érdekében – akár van beillesztési terve a szervezetnek, akár nincs – neked is szükséges tenned. 


Alapvetőek az alábbi területek abban, hogy a beilleszkedés sikeres legyen:
1. A szervezeted
Már az álláskeresésed, az állásinterjúra történő felkészülés során is koncentráltál arra, hogy milyen a cég, azaz milyen szakmai, üzleti tevékenység jellemzi és határozza meg. Bekerülve a szervezetbe – főként az első időszakban – információ áradatra számíthatsz, ezért tudatosan kell készülnöd arra, hogy ezeket az információkat strukturáld saját magad számára!
Figyelj és gyűjtsd össze az új munkahelyed céljait, tevékenységét, működését, illetve azt meghatározó külső és belső szabályozókat, a működése helyszíneit, struktúráját, felépítését stb. Fektess különös hangsúlyt a szervezeti hierarchia és a kapcsolatrendszer működésére, mely megismerése segíteni fog neked a könnyebb eligazodásban, képviselt feladataid, ügyeid intézésében. 
Fektess hangsúlyt arra is, hogy megismerd a szervezet lelkületét meghatározó jellemzőket, azaz a szervezet kultúráját, pl. az azt hordozó küldetésnyilatkozatokat, szervezeti értékeket, ha van etikai kódexet. Ennek kapcsán megismerheted azokat a szokásokat, a szervezet működését meghatározó elveket és értékeket. 
Derítsd fel a belső kommunikációs rendszer, mint például a vállalati újság, vagy az intraneten elérhető dokumentumok listája.

 

2. A munkaköröd
Belépést követően meg kell, hogy ismerd a munkaköröd, a feladatköröd, a kapcsolódó jogosultságaid és kötelezettségeid köre. 
Ennek részben van egy adminisztratív megvalósulása (a munkaköri leírás) és van a mindennapi – kialakult, vagy általad kialakításra kerülő – rutin, azaz az elvégzendő feladatsor. 
Egy részét papír alapon, elméleti ismeretszerzéssel sajátíthatod el a munkaköri leírásodból, munkakörödhöz kapcsolódó, azt érintő belső szabályzatokból, illetve a munkakörödben fontos programok használatához kapcsolódó információkból (leírás, jogosultság stb.), másik részét viszont személyközi kapcsolatokban, szóbeli információátadás során tárhatsz fel. Információt adhat számodra erről pl. az a személy – ha ott van még – akinek a munkakörét veszed át, a hasonló, vagy kapcsolódó munkakörben dolgozó munkatársad és a felettes vezetőd, valamint (ha van) kijelölt mentor. 
Nyilván könnyebb helyzetben vagy akkor, amikor egy adatbázis, vagy egy írott dokumentum megismerését végzed, hisz van lehetőséged többször és több oldalról megvizsgálni, végiggondolni azt. A munkakörödből, a feladatból adódó feléd irányuló elvárásokat viszont, melyeket egy személy közvetít – gyakran nem túl előnyös – többször végigjátszani, ezért arra fontos tudatosan felkészülnöd. A beszélgetés során – amennyiben engedélyt kapsz rá – jegyzetelj. Főként, ha vezetőd közvetít, figyelj a sarokpontokra, az időkeretekre, a feladatok pontos sorrendjére és mindarra, amit mint fontos dolgot kiemelnek a számodra, hiszen akkor tudsz a lehető legjobban megfelelni a feléd irányuló elvárásoknak, ha megérted és követed azokat a tényezőket, melyeket ezekben a beszélgetésekben kapsz. Figyelj azokra a tényezőkre is, melyek eltérnek a korábbi tapasztalataidtól, gyakorlatodtól (megjegyezem, nem most van mód az újító javaslatok megfogalmazására, majd inkább akkor tedd meg, ha mélységében megismerted a rendszert).  


3. Munkaköri és kulturális elvárások összehangolása
Önálló, felnőtt, szakterületeden működő ember vagy, akinek személyisége, munkastílusa kialakult és stabil. 
A megfelelési igény, ami feléd irányul kettős. Egyrészt gyorsan fel kell venned a fonalat a szervezet egésze, másrészt a munkaköröd tekintetében. A kettő különálló, egymástól mégsem választható el. A sikeres beillesztés kulcsa az, hogy ezeket megérted-e, illetve milyen gyorsan teszed magadévá.

Ne felejtsd el, azért vettek fel, mert hiszik, hogy meg tudsz felelni a kihívásoknak, el tudod sajátítani a szervezeti jellemzőket, ezáltal illeszkedni tudsz abba a kultúrába, értékrendbe, munkastílusba, ami az övéké. Azért vettek fel, mert alkalmasnak találtak arra, hogy az általuk kijelölt feladatkört ellásd, mégha kezdetben ez soknak is tűnik. 


Ha úgy érzed, hogy egyedül mindez nem megy és belső segítséget (újból) nem akarsz kérni, vedd igénybe a SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ nyújtotta lehetőségeket.