A sikeres önéletrajz titka II.

Rövid idő alatt nagyon változott a munkaerő-piac. Nem volt olyan régen - közel 5 éve - egy kereskedelmi területre irányuló állás-ajánlatra napi 75-100 életrajz érkezett, a mai statisztika napi 2, azaz kettő darab életrajz. A munkavállalói oldal számára sokkal kisebb a verseny, ma már sokkal inkább a cégek azok, akik versenybe szállnak egy-egy jó munkavállalóért.
Ezen bevezetéssel még véletlenül sem kívánom azt mondani, hogy lazázd el a dolgot, nem kell erőt, energiát abba fektetned, hogy az jó legyen a pályázati anyagod. Sokkal inkább úgy fogalmaznék, hogy már nem lehetetlenség „megszerezni” egy jó állást, nem támasztanak irreális elvárásokat az álláskeresővel szemben. 


Ha jó a HR – és a legtöbb helyen az – akkor a munkáltató már a hirdetésben definiálja azt, hogy milyen embert is keres pontosan, érdemes figyelemmel lenned arra, amit a hirdetésben leírnak és arra válaszként fogalmazni meg szakmai ismereted, tapasztalatod és tulajdonságaid.  
Ne feledd, az egyetlen, amit rólad a munkáltató tud, hogy megítélje akar-e veled találkozni az az, amit az önéletrajzod tartalmaz. Ez az egyetlen, amiben bizonyítani tudod alkalmasságod, rátermettséged.  

Rossz – de működő – emberi tulajdonság, hogy gyors ítéletet hozunk ránézés alapján. A munkáltató is ítél, amikor ránéz egy „munkára”, az önéletrajzodra. Amit keres az elsősorban a hibák és az általa – hirdetésben – „megrajzolt emberkép” és az önéletrajzod közötti különbség.  

Neked kell eldöntened azt, hogy egy „akár ez is jó lehet”, vagy pedig „igen, ezt az embert akarom” pályázó akarsz-e lenni a munkáltató szemében. Ha célod, karriervágyad, belső motivációd van, nem lazázhatod el, olyan életrajzot kell írnod, ami megfelel a munkáltató elvárásának, igényszintjének.  


Fókusz a munkáltató és a keresett állás (feltételezett, megismert) elvárásain

Az igazán jó önéletrajz az adott cégre, pozícióra van illesztve. Pontosan az odavágó tanulmányokat, tapasztalatokat emeli ki, és látszik belőle, hogy a jelentkező komolyan gondolja, hivatásnak tekinti a munkáját. Ami nem ilyen, azt a munkáltató szakmai szempontok mentén hátrább sorolja, véső esetben „fanyalodik csak rá”. 
Ezek az alábbiak:

1. A munkáltatói egy meglévő, őt is befolyásoló jogi, gazdasági és munkaerő-piaci környezetben „működik”. Ez a környezet változó és a munkáltató – ha életben akar maradni, akkor – igazodik ehhez. 
Ezek a tényezők befolyásolni fogják a munkádat, így logikus, hogy már a felvételi esélyeidet is befolyásolják. Ezek a tényezők lehetnek álláskeresőként számodra nehezebben megfoghatóak, de sikerességed mindenképpen befolyásolni fogják. Fontos, hogy felkészült legyél az önéletrajz írásakor, az állásinterjú során a céget befolyásoló környezetből, hiszen akkor van a legtöbb esélyed a sikerre. Például: más egy multi, egy családi vállalkozás, vagy egy államigazgatási szerv célja, jogi környezete, költségvetése, stb.). 

2. Magát a munkáltatót is számtalan tényező jellemez, befolyásol. Mérete, szervezeti kultúrája, tevékenysége, nemzetgazdasági irányultsága, partnerei, beszállítói és még hosszan lehetne sorolni jellemzőit (és akkor még nem is ejtettünk szót, a munkáltatóknál tevékenykedő emberekről, azoknak a fejében lévő képekről, elvárásokról, értékekről a munkáltatóról). 
Tipikus példa ez arra, hogy ha egy bank kifejezetten bankban szervezett munkatapasztalatot kér, olyan munkavállalóra vágyik, aki ismeri, elfogadja azt a közeget, amely náluk van. Életrajodban azt kívánja látni, hogy értékrended, szemléleted hasonló, mint az cégé, tapasztalatod – esetleg hasonló szervezetnél – felkészített a velük való munkára. 

3. Az általad (hirdetésből, ismerősön keresztül, stb. tudomásunkra jutott) megpályázott állás egy kicsi szelete a munkáltatónak, amihez neked igazodnod kell. Ha végig gondolod, egyet tudsz érteni velem, a munkahelyi tevékenységed sokkal több, mint a munkakörödben ellátandó feladatok összessége. Munkatársaiddal összedolgozol, az írott és íratlan szabályokat be kell, hogy tartsd, lavírozol a vállalati kapcsolati háló, politika területein stb. 
Amikor a munkáltató embert keres, minden tényezőt figyelembe kell, hogy vegyen. Meglévő cégéhez, egy kialakult rendszerbe keresi embert. Az elvárásai túlmutatnak azon, hogy valaki tud-e 10 ujjal gépelni, neki azt is figyelembe fogja venni, hogy a meglévő rendszerbe milyen a potenciális alkalmazottnak az illeszkedése. 
Fogalmazzunk úgy, hogy él a fejében egy „kép”, hogy milyen embert szeretne alkalmazni, (végzettség – tapasztalat - személyiség és annak minden tényezője) és ő azt keresi, aki ennek leginkább megfelel, neked ezzel a képpel kell dolgoznod, ami rád igaz, az életrajzodban, az interjú során megjelenítened. 

ÖSSZEFOGLALVA

Akkor tudsz a munkáltató számára „Igen, ezt az embert akarom!” pályázó lenni, ha az önéletrajzodban az elvárásaihoz igazodó, azt figyelembe vevő információkat meg tudod jeleníteni, (tudásáról, munkatapasztalatáról, személyiségéről) a szervezethez legjobb ILLESZKEDÉST meg tudod mutatni.  

Az ütős önéletrajz attól igazán ÁTÜTŐ, hogy mindig igazodik a munkáltatói igényekhez és a célálláshoz, azaz megvalósítja a MUNKÁLTATÓ-CÉLÁLLÁS-EGYÉN illeszkedését. Ezt úgy tudod a legjobban elérni, ha írsz egy ún. alap önéletrajzot, mely mindent tartalmaz, ami bármely munkáltató számára fontos lehet, majd azt minden álláspályázat során egyedileg alakítod ki a fenti hármas illeszkedése érdekében. 

Ennek során az önéletrajz belső tartalmában blokkonként és összességében ennek az illeszkedésnek a logikáját kell megjelenítenie. A munkáltató akkor érezheti meggyőzve magát az illeszkedésről, ha minden ponton választ kapunk a kérdéseinkre és az egész önéletrajz „kerek egész” (azaz belső összefüggéseiben is harmonikus, magának nem mond ellent).
Akkor jársz a legjobban, ha meggyőzően tudod közvetíteni az alábbit az önéletrajzodban: „ezt akarom csinálni, megtanultam, gyakoroltam, alkalmas vagyok rá”. 

Ha neked ez nem elég és ettől "kézzelfoghatóbb vezetést" igényelsz, vedd fel velem a kapcsolatot.